top of page
5. Steke.00_18_26_14.Still003.jpg

Lag kanelboller som en proff baker

Vi vet at nordmenn er glade i å bake! Særlig boller – og særlig kanelboller! Her har vi laget en kanelbolleoppskrift på deilige kanelknuter. Men, dette er ikke bare "en helt vanlig kanelbolleoppskrift", dette er oppskriften for deg som vil heve nivået ditt på kanelbollebakingen din. Vi lover deg at dette vil ta bakingen din til et nytt nivå!

Følg med på hvordan bakeren vår gjør det i filmen under. Her får du sett alt du skal gjøre med deigen og kanelsnurrene step-by-step. Oppskriften ligger under filmen.

Ingredienser

​

Hvetemel 1065 g

Sukker 133 g

Kardemomme 11 g

Salt 4 g

Margarin 89 g (smeltet, men kald)

Sirup 44 g

Melk 100 g

Vann 350 g

Gjær 67 g

Smør 89 g

​

Dette blir 20 boller (120-130 g per bolle før steking)

​

​

​

Fremgangsmåte

​

Vi anbefaler å følge Bakeskole-filmen som ligger i topp. Har du ikke tid til det kommer fremgangsmåte her:

​

Bruk helst en kjøkkenmaskin med eltekrok (skal du få den beste deigen, trenger den å bli eltet lenge med mye energi), har du ikke det kan du bruke sleiver og hendene. 

 

​

1. Begynn med de våte ingrediensene (bortsett fra smøret). Vann, margarin, sirup, melk og gjær går først i bakebollen. Pass på at vannet er rundt 18 grader. Dette fordi deigen ikke skal bli for varm. Deigen blir ofte varmere når den skal elte, særlig med kjøkkenmaskin, og blir den for varm blir gjæret for aktivt i deigen, og du får ikke en god deig.

 

​

2. Så tilsetter du de tørre ingrediensene: Hvetemel, sukker, kardemomme og salt. 

​

​

3. Bland ingrediensene sammen et par minutter, før du stopper kjøkkenmaskinen. Nå kan du hjelpe den litt med å blande sammen ingrediensene, enten med hendene eller en slikkepott.

 

​

4. Så er det tid for å elte deigen. Sett kjøkkenmaskinen på høyt tempo, og la den gå i ca 7-9 minutter. Stopp opp og følg med på at deigen ikke kjennes varm. Er den blitt varm kan du sette den i kjøleskapet i 15 min, før du fortsetter elteprosessen.

​

​

5. Nå kan vi tilsette smøret. Pass på at smøret er romtemperert og mykt, slik at det blir lett å blande det inn i deigen. Sett kjøkkenmaskinene på lav hastighet. Ja, det kan ta litt tid å elte inn smøret, men da blir det ekstra god smørsmak på bollene. Deigen er ferdig når den har det sammen utseende som før du tilsatte smøret

​

​

6. Nå skal deigen heve. Vi anbefaler å langtidsheve deigen (eller kaldheve, som det også heter) før du begynner å kjevle og trille ut boller. Da får deigen tid til å utvikle god smak og glutennettverk. Deigen blir også bedre å jobbe ut når du skal lage kanelknutene. Legg plastikk over bakebollen, så fuktigheten ikke forsvinner fra deigen. Når du tar ut deigen igjen bør den hvile litt i romtemperatur før du begynner å kjevle.

​

Hvis du ikke har tid til å langtidsheve; hev bolledeigen i 1-2 timer. Pass på at den ikke hever for lenge, da kan bollene bli tørre. Når deigen har nådd ca dobbel så stor størrelse, er den ferdig hevet.

​

 

7. Kjevle, 8. brette, 9. kanelfyll, 10. kutte og 11. knyte kanelknuter

I filmen under ser du hvordan du skal kjevle, kutte og knyte bollene.

12. Legg bollene på stekebrett
Pass på å ha god avstand (ca en knyttneve) mellom bollene på stekebrettet. Legg plastfolie (ikke for stramt) over bollene, så de ikke mister fuktigheten under heving. 
​
​
13. Heving
La bollene heve til de har fått dobbel størrelse. Når du tar forsiktig på bollene skal du kjenne en litt "brusende" følelse i fingrene. 
​
​
14. Et lite triks før steking
Ta en liten teskje med kanelfyll oppå bollen. Dette vil smelte under steking og gi et deilig karamelliserende trekk på bollen. Mmmm... ;)
​
​
15. Steking
Stek bollene på 200 grader, i ca 10 minutt. Siden ulike stekeovner steker forskjellig er det litt vanskelig å angi akkurat hvor lenge bollene dine skal stå i ovnen din. Men etter 10 minutter kan du ta en titt og se om de er ferdige. Men et godt råd er følge med på bollene med jevne mellomrom.
​
​
16. Bollene er ferdige
Bollene er ferdige når de har fått en fin gylden brunfarge. Snu en av bollene på hodet, og sjekk undersiden. Er den også brun, er det en fin indikasjon på at de er ferdige.
​
​
​
Da håper vi bollene smaker!
​
Har du spørsmål til oppskriften? Send en mail til petter@bakernordby.no

Lag focaccia som en baker!

Dette er en oppskrift til deg som ønsker å bruke god tid på å få perfekt resultat, og som vil ta bakingen din til et høyere nivå.

bottom of page